The final countdown – Europe var i stan

Text av Emelie Olsson Foto av Emelie Olsson

Med över 50,000 människor i publiken (eller skall man säga myrstacken?) så gjorde Europe till en kväll värd att minnas.  Gaddning.se vart iväg för en kväll fylld av rock och nostalgi den 14 augusti 2009, och klockan 21:30 slog det till! 
Europe uppträdde på Götaplatsen i Göteborg, HELT GRATIS! 
Ett av Sveriges genom tidernas största rockband.
Sedan 2004 har Europe börjat ta tag i live-framföranden i Sverige. 
Bandet har synts till lite här och var för att göra mindre shower, men inte på någon större och egen konsert, vilket har varit kanske både på gott och ont.

Men nog om gammalt, nu riktar vi in oss på denna spelning – som rockade hela Götaplatsen!
Europe spelade både gamla klassiker och nya låtar från deras senaste (och kommande) platta. 
Jag kan direkt säga med en gång att det är tur att Joey Tempest inte har förändrats mycket i rösten, trotts att han börjar komma upp i åldern nu.
gaddning europe 2 The final countdown   Europe var i stanMed Joey Tempest i högsta hugg och mikrofon snurrar han mickstativet som i gamla tider. Han gör sin “hökdans”, spelar luftgitarr, ett par svängar ner till publiken (som blir helt galna) – det vill säga, precis så som Europe SKA vara!  Det enda som skiljer sig från det gamla Europe är väl håret.

Trots att Europe har hållt på i så många år (med undantag, uppehåll) så hade denna spelningen helt sjukt mycket blandat folk, unga som gamla, veteransfans och nykomlingar och alla möjliga stilar och personer. Själva spelningen hade nog blivit rätt magisk även utan klassikerna, men som uträknat framfördes alla gamla godingar till publikens jubel.

När Tempest framförde “Carrie” i en akustisk version såg man folk som tog fram både mobiler och tändare och bildade ett nostalgiskt “ljushav”. VILKEN KÄNSLA!  Gåshud är nog det enda ordet som kan beskriva den känslan.
Fruktansvärt vackert var det och inte nog med det så är ju faktiskt låten väldigt vacker, men att höra den live och se alla dessa lysande saker i luften. Heaven I Say!
På spellistan hördes även andra godingar såsom, 
Cherokee, Superstitious, Rock the night och Scream of anger men självklart kunde bara en enda låt avsluta hela föreställningen och när publiken äntligen fick höra låten de alla väntat på fullkomligt myllrade det i massorna och det blev ett rejält ös. Redan vid introt till The Final Countdown skrek publiken ut till sina gamla tonårsidoler och ni som inte var där, ni som missade denna spelning, ni missade något smått fantastiskt.

Senaste kommentarerANNONSERA?