Studio One Floor Down: Nis Staack
Nis Staack är en eldsjäl. En individ och en sann karaktär. En man med många järn i elden, men som trots, eller kanske tack vare just detta, aldrig tappar glöden att hålla allt igång, ständigt aktuell med någon form av jobb, vare sig det är inom tatueringar, måleri, design eller musik. Alltid lika ödmjuk och realistisk och med en nyöppnad studio i Malmö verkar det inte finnas några tecken på att mannen i fråga börjat sakta ner, så vi passade på att ta oss ett snack medan vi hann. Så, utan vidare dröjsmål, tillåt mig presentera Nis Staack.
LÅT OSS BÖRJA MED EN TRADITIONELL INTRODUKTION AV DIG SJÄLV OCH VAD DU FÖR TILLFÄLLET ÄR AKTUELL MED
Mitt namn är Nis och jag är 33 år, bor i Malmö och har en dotter på snart 7 år som heter Naja. Jag har min egen studio i Malmö som heter One Floor Down där jag arbetar varje dag tillsammans med min lärling Mina. Vi jobbar med många olika stilar av tatueringar men just nu verkar det som att fotorealism är på väg tillbaka och det är särskilt blommor och porträtt som folk är intresserade av.
BERÄTTA MER OM DIN STUDIO, ONE FLOOR DOWN
Jag hade tröttnat på att tatuera, hade slutat helt och hade påbörjat en utbildning. Det var många som fortsatte fråga om jag inte ville tatuera dem och de blev fler och fler. Utrustningen hade jag från de studios jag hade varit delägare i innan jag tog min långa paus. Efterhand blev det så mycket arbete att jag övervägde att söka arbete i Malmö men blev bemött med allt från likgiltighet till arrogans.
Då beslutade jag mig för att starta min studio med mina egna regler – till detta fick jag enormt mycket hjälp av mina två kompanjoner Räkan och Pelle och utan dem hade jag inte varit klar ännu. Min tanke är att studion skall vara fräsch och klinikliknande med en varmt välkomnande till alla som tittar in. Så jag öppnade alltså One Floor Down efter några års uppehåll från tatuering, därför att jag insåg att jag helt enkelt inte kunde låta bli att tatuera. Jag tog bort allt jag ogillade i studios och öppnade i oktober 2008.
Jag träffade Mina i december och hon började hänga i studion från januari och blev anställd som lärling i slutet på april.
Vi tar emot alla kunder lika väl oavsett om dem vill ha stora eller små tatueringar. Vi lägger hjärta och själ i det vi gör och alla välkomna. Den känslan som är här nere har alla tagit mycket väl emot och fått mycket beröm från våra kunder dels för vårt arbete men också totalupplevelsen som de får här. Och detta gör mig stolt!
Utöver tatuering som är vår huvudsakliga sysselsättning, arbetar jag en del med digital och traditionell illustration bl. a till science fictionböcker. Tillsammans med en god vän är jag på gång med en tecknad serie som ska lanseras på nätet men antagligen det blir klart tidigast om ett år.
DU HAR EN RELATIVT LÅNG BAKGRUND INOM TATUERINGSBRANSCHEN.
HUR KOM DET SIG ATT DU ÖVERHUVUDTAGET BÖRJADE TATUERA OCH HUR HAR UTVECKLINGEN GÅTT FRÅN FÖRSTA TILL SENASTE GADDNINGEN?
I 95-96 bodde jag i en stor lägenhet i Köpenhamn tillsammans med en god vän som heter Ysh. Han var väldigt duktig på att rita redan då och han fick snabbt en lärlingsplats. Jag tittade på honom från sidolinjen och han var vänlig nog att lära mig en mängd goda tips och tricks.
Det tog dock en del år innan jag riktigt kom igång eftersom jag vid den tidpunkten fokuserade mest på musiken. Jag spelade då i ett band som hette Melted och vi var ’up and coming’. Så man säga att det var en mjukstart som sakta tog fart. Senare fick jag arbete på en reklambyrå i Stockholm och började samtidigt rita och tatuera mycket. Jag har arbetat på många ställen bl.a. Most Wanted, Art by Fafnir, Diablo och en hel del on the road.
Min allra första tatuering var på min mamma, en liten symbol som hon själv hade ritat. Jag har senare lagt en cover-up på den och det blev kanske inte så bra men någonstans måste man ju börja. Idag gör jag oftast mera avancerade saker som full backs och sleeves både i färg och black/grey och jag är ganska förtjust i att göra fotorealism.
De mindre arbeten har jag turligt nog en mycket begåvad lärling som tar sig an. Det ska dock sägas att ingen tattoo är för liten eller enkel för att jag ska göra den. Jag tar alla kunders önskemål på största allvar och gör allt för att de ska få en så bra upplevelse som möjligt från det de kontaktar oss tills tatueringen är klar.
”Tatueraren har i min värld ett stort ansvar. Man bör alltid rådgiva och tänka med hjärtat innan man tänker på ekonomin”
URSPRUNGLIGEN ÄR DU FRÅN DANMARK, OCH HAR JOBBAT BÅDE DÄR OCH HÄR I SVERIGE. FINNS DET NÅGON SKILLNAD I KLIENTEL OCH STILAR FÖR DE OLIKA GEOGRAFISKA PLATSERNA NÄR DET KOMMER TILL KUNDERS TATUERINGSVAL ÖVERLAG?
De skandinaviska kunderna har i stort sett samma smak vart du än är i Danmark eller Sverige. På Island är folk lite mera för det avancerade och realistiska, åtminstone som jag upplever det. Och ja, det finns absolut geografiska skillnader men på det stora hela är jorden ju ett stort kommunikationscenter där människor hämtar inspiration från hela världen.
Jag ska snart till Singapore och Australien för att tatuera om allt går som det ska och det ska bli spännande att se vad folk vill ha där. De senaste åren har old school fått en revival och det finns många shops som nästan uteslutande gör den stilen. Det tror jag dock är att sikta lite för snävt och att det förmodligen går i sig själv igen. Jag försöker tillgodose alla kunders behov och kunna erbjuda de flesta stillarter.
TATUERINGAR BLIR MER OCH MER ACCEPTERAT FÖR VAR DAG SOM GÅR – ÄR DET EN POSITIV ELLER NEGATIV UTVECKLING ENLIGT DIG?
Det är absolut en positiv utveckling tycker jag dock är problemet att många flera köper dåliga grejor på nätet och startar hemma för att de har sett på tv att i stort sett vemsomhelst kan klara av att tatuera. Men det är härligt att man kan ha kortärmat utan att alla tittar snett på en. När jag fick min första full sleeve -97 var många mycket emot det och idag är de flesta likgiltiga eller nyfikna och det är ju häftigt. Samtidigt har det också dykt upp en massa nya duktiga tatuerare och det tvingar oss alla att bli bättre. Det är till allas fördel med sund konkurrens, särskilt kundens.
SAMTIDIGT SOM VAR OCH VARANNAN PERSON ÄR TATUERAD NUMER, FINNS DÄR FORTFARANDE EN HEL DEL FÖRDOMAR FÖR ATT INTE TALA OM OSKRIVNA REGLER FÖR VILKA TATUERINGAR SOM ÄR OK FÖR FOLK ATT BÄRA – VAD ANSER DU OM TATUERINGARS FUNKTIONER? VAD ÄR TABU, ÄR DET OK FÖR VEM SOM HELST ATT TATUERA IN VAD SOM HELST?
Fördomar kommer förmodligen alltid att finnas. Nu när folk har accepterat tatueringar i stora drag så är det bara fördomar mot placering och val av motiv. Personligt tycker jag att folks tatueringar är deras egna val men jag förbehåller mig rätten att avvisa kunder om deras motiv-idé är stötande eller extremt politiskt motiverade.
Jag tror basalt på den fria viljan och vad och vart folk får tatuerat, är helt och hållet deras eget val. Men som tatuerare är det en del av mitt arbete att försöka ge råd så att de får den bästa möjliga tatueringen som de kan glädjas över resten av sina liv.
”Den gamla sloganen “No Good Tattoo Is Cheap and No Cheap Tattoo Is Good” ger faktiskt mening. Tänk er för innan ni blir tatuerade och få en tatuering ni kommer att älska för alltid”
VILKET ANSVAR HAR TATUERAREN SJÄLV FÖR ATT STÖDJA/STÄVJA DET DU TALAR OM?
Tatueraren har i min värld ett stort ansvar. Man bör alltid rådgiva och tänka med hjärtat innan man tänker på ekonomin. Man bör som tatuerare tänka långsiktigt och bevara en viss integritet. Det är frestande, särskilt i början att tatuera vad som helst bara för att få in pengar men till syvende och sist ger det ett dåligt rykte och säkert också dåligt resultat, vilket man på det bestämdaste bör undvika. Tänk två gånger och tatuera en. Här vill jag gärna skjuta in att vi på One Floor Down inte tatuerar religiösa eller politiska motiv som kan verka stötande på andra.
NU TILL EN NÅGOT SNÄV FRÅGA, MEN VAD ÄR EN BRA TATUERING ENLIGT DIG?
En bra tatuering är en tatuering som betyder något för kunden. Det kan i princip vara vad som helst från det väldigt tunga t ex dödsfall eller liknande till en rolig upplevelse på en resa. Motivet är viktigt men hantverket ska alltid vara så perfekt som möjligt. På det sättet kan man uppnå en tatuering som kunden vill älska för evigt. Det är tyvärr för många dåliga tatueringar därute och en stor del av vårt arbete består av att rätta till gamla fel. Det är synd. Jag uppmanar alla som vill tatuera att vara kritiska och fråga en massa.
Jag hör ofta meningen “han arbetar hemma och han vansinnigt billig men han är duktig”. Alla larmklockor ringer när jag hör sådant. Om man är vansinnigt duktig – varför vara så billig? Och varför arbeta hemma? Den gamla sloganen “No Good Tattoo Is Cheap and No Cheap Tattoo Is Good” ger faktiskt mening. Tänk er för innan ni blir tatuerade och få en tatuering ni kommer att älska för alltid. Som tur är finns det många bra tatuerare i Sverige också. Gå till dem.
BERÄTTA LITE OM DINA EGNA TATUERINGAR – VAD ÄR DIN RELATION TILL DEM?
Som de flesta andra tatuerare börjar man med att träna och göra mindre häftiga saker. Det vill säga att en hel del av det som jag har tatuerat på min kropp inte är superhäftigt men jag är hyfsat nöjd. När vi startade så var det mycket tribals och black/grey som var populärt på den tiden så det är primärt det jag har. Den absolut viktigaste tatueringen är ett porträtt på min älskade dotter Naja som jag har gjort på mig själv. Det var ”a labour of love” och jag filmade processen och lade ut den på nätet då jag tycker att all information borde vara gratis och tillgänglig för alla.
Filmen är i tre delar och kan hittas på min egen hemsida www.onefloordown.se eller på www.youtube.com. Utöver detta har min mycket talangfulla lärling Mina tatuerat en liten fågel på min handled då min dotters namn betyder ”liten fågel”.
FÖR ATT BYTA ÄMNE EN STUND – TATUERINGAR OCH SUBKULTURER HAR ALLTID GÅTT HAND I HAND. FÖR DIG TYCKS MUSIK SPELAT STOR ROLL I DITT LIV – ÄR MUSIK VIKTIGT UNDER PROCESSEN AV ATT TATUERA NÅGON?
Jag håller helt och hållet med. Musik har alltid spelat en jättestor roll och det kommer det förmodligen alltid göra för mig. Jag har ägnat många timmar på scener och turnerat med musik några år. Jag har spelat för publik fyra personer till att spelat för 50 000 på Roskildefestival 1999. I min studio försöker jag att hålla en viss ljudnivå samt en musikstil som gör kunderna lugna och trygga.
Jag har aldrig förstått mig på studios som spelar mycket högt och hård musik efter som många undersökningar visar att man kan få förhöjt blodtryck, stress och liknande symtom av det. Själv älskar jag musik av det lite hårdare slaget men det är när jag är privat.
God musik är tidlös och det finns hjärta och själ i den. Det är svårt för mig att sätta ord på men oftast upplever jag att musik som är enkel och som man inte alls behöver fundera över har mycket låg ”staying power”.
Däremot musik som tar tid att lära sig älska oftast stannar kvar hos en längre men det är ju ingen absolut regel. Musik är slutligen en kombination av subjektivitet och stora kretsarna väljer att mata oss med. Jag vill uppmana alla att gå på upptäcktsfärd på nätet där en massa nya band dyker upp. Just nu är jag djupt förälskad i EPO-555 och Decorate Decorate.
VI PÅ GADDNING.SE ÖNSKAR DIG ALL LYCKA TILL I FRAMTIDEN MED DINA PROJEKT OCH DE SISTA ORDEN ÄR DINA!
Avslutningsvis vill jag önska er lycka till med detta nya projekt och för att ni valde att intervjua mig. Jag hoppas att er idé verkligen lyckas. Till alla läsare vill jag gärna säga tack för att ni tog er tid att läsa detta och skjuta in att vår hemsida har adressen www.onefloordown.se . Där kan ni se mycket mer information och till sist; till kunder som kommer långt ifrån kan vi erbjuda övernattningslägenhet gratis. Så ta med fästmön på shopping och få ett minne för livet.
Läs även...
-
DJ Hotellet – Det bästa som hänt DJ Scenen.
DJ Hotellet är ett nytt fenomen som vi är riktigt uppspelta över, det är en plats dit alla kan komma, öva, testa och träna upp sin DJ-talang (eller bristen på den) i en skön miljö fylld av riktigt talangfyllda DJ’s och “lärare. Vi träffade Daniel, en av grundarna bakom DJ Hotellet och pratade med honom ...
-
En representation med Emelie Zorsha
Emelie Zorsha är numera spokesmodel för The Core (före detta Nocturnal Models) och jobbar med PR men hon har många järn i elden och har förmodligen gjort mer än de flesta vågar drömma om att hinna med bland annat modellande, musikvideos och arrangör av olika event. Vi ställde Emelie mot väggen och frågade ut henne. Hur ...
-
Vi busade med Lisa på Trädgårdsföreningen
Vi fortsätter att intervjua och träffa spännande folk inom närliggande områden utav tatueringar, kultur, piercing, burlesque och liknande, allt för att ge dig som besökare lite nya vinklar och underhållande historier. Denna vecka träffade vi Lisa från theCore på en busig intervju i Trädgårdsföreningen. Hur förklarar man vem du är och vad du gör? Jag är Lisa. ...
-
En jazzmusikers bekännelser
Om du någonsin varit på en av Nefertitis jazz jamsessions den senaste tiden har du nästan tveklöst fått se och höra den begåvade gitarristen Fredrik Rixman visa vad han går för. Han har spelat på många av Göteborgs olika jazzklubbar, men det som gör Fredrik till lite av en speciell jazzmusiker är hans många och ...
-
Mattias Björklund om Sveriges godaste kaffe!
Vi mötte upp med Mattias Björklund, manager och kaffeproffs för specialkaffebaren Da Matteo i Viktoriapassagen i Göteborg. Han är utbildad Master Barista och knep dessutom titeln som Sveriges Bästa Barista i SM i Stockholm. Självklart var vi tvungna att träffa honom och kolla hans tatueringar. Tjena, berätta lite om dig själv Jag heter Mattias, jag är ...
Senaste kommentarer