Mattias Björklund om Sveriges godaste kaffe!

Text av Axel Johansson Foto av Tobias Martinsson

Vi mötte upp med Mattias Björklund, manager och kaffeproffs för specialkaffebaren Da Matteo i Viktoriapassagen i Göteborg. Han är utbildad Master Barista och knep dessutom titeln som Sveriges Bästa Barista i SM i Stockholm. Självklart var vi tvungna att träffa honom och kolla hans tatueringar.

Tjena, berätta lite om dig själv
Jag heter Mattias, jag är barista. Jobbar på café Da Matteo som manager… eller som man även kallar det caféchef (skratt)

Hur hamnade du i café/specialkaffebranschen?
Det var ett intresse som väcktes när jag klättrade som mest. I början klättrade jag i en klätterhall men när jag började klättra på “riktigt”, det vill säga utomhus bryggde vi kaffe vid toppen med en portabel gasspis och då, ja det var nog då kaffeintresset startade. Sen köpte man en espressomaskin och började pilla. Efter det sökte jag mig till en kaffebar.

Ibland känns det som att “kaffe tänket”, även bland konsumenter har vuxit sig starkare på bara några år, hur kommer det sig tror du?
mattias barista mellan Mattias Björklund om Sveriges godaste kaffe!Alltså, ju fler ställen som öppnar upp med schysst kaffe, ju kräsnare blir ju gästerna också tror jag. Även baristayrket har ju också vuxit i status för det finns numera folk som förstår att det verkligen är ett hantverk. Det är inte bara att stå i en kaffebar utan det krävs riktig kunskap också.

Du berättade precis att du brukade klättra, något du fortfarande håller på med?
Nej, det gör jag faktiskt inte, man kan säga att jag lagt det på hyllan, jag har tyvärr skadat mig. Man skulle kunna säga att det är en kronisk skada, både axeln och ett av mina fingrar helt förstört, så just nu klättrar jag inte alls tyvärr.

Tråkigt att höra, berätta gärna något om dina många tatueringar, vilken var din första?
Äh,en stjärna och detta var, vad kan det vara… 2000-2001 var det nog. Har den på höger överarm.

Hur kom det sig att det blev en stjärna?
Ja, skall jag vara helt ärlig så tror jag att jag inbilla mig att jag var bland dom första som satte en stjärna, jag menar nu är det ju otroligt vanligt men jag fick idén inte utav att jag sett det utan det var min egen idé.. Jag tänkte ju att någon gång skall man ju bli rockstjärna och då sätter vi en stjärna där! Sen så hände det inte så mycket mer av den saken…

Är det rätt tolkat att det rann ut lite i sanden kanske?
Precis. Både vad det gällde fler tatueringar för tillfället och drömmen om rockstjärna.

Men sen blev det ett lyft, åtminstone med fler tatueringar. Vilken är du mest nöjd över?
Jag är nog mest nöjd över min lilla nyckelknippa som jag har på vänstra underarmen. Men den som jag är mest stolt över så att säga är dom två autograferna från mina småbröder.

Har du någon speciell studio du går till eller flyttar du runt?
Jag har varit på City Tattoo, Bring it on Tattoo, No Fear vet jag att jag varit på, (öhmm) och sen The Rebel uppe i Linné också.

Du som jobbar i ett serviceyrke, känner du av då och då att du får blickar? Både uppskattande men också dömande kanske?
Jag har faktiskt inte reflekterat över det så mycket. Kanske någon gång när någon äldre herre tittat lite extra på en massa kladd på mina armar. Men nej, absolut inte. Jag tror inte det här är en bransch där det är så utstickande. Folk tycker nog att det är helt ok, de kan nog få en go kopp kaffe ändå! Å andra sidan har jag inte fått så mycket positiv feedback heller.. Vad ska man säga? Nej, men det är nog varken eller alltså.

Nästa projekt på gång?
Nästa projekt är en stor dödskalle på armbågen.

Det låter lite metal, eller är det mainstream nu för tiden?
Nej, det tror jag inte, eller man tror ju at man är annorlunda. Min idé tror jag faktiskt inte kommer vara mainstream, men klart, lite rock är det ju! (skratt)

Hur fastnade du för tatueringskonsten?
Faktiskt inte riktigt säker, men jag har alltid tyckt att det varit snyggt, samtidigt som jag alltid varit sugen. Det känns lite spännande med att göra små konstverk på kroppen. När man ändå har en kropp kan man ju lika gärna kladda på den. Det kan få en kropp att bli ännu vackrare. Men å andra sidan kan man ju få en kropp att bli mycket fulare också…

Vi vet att du även är rätt intresserad av mode, tycker du att gaddningar har blivit mer “fashion” för att slänga sig med ett uttryck?

Man skulle kanske kunna säga att det blivit lite ny modernt igen, en viss typ av tatuerningar är mer förekommande just nu. På tapeten för tillfället är det mycket Old School. Det tycker jag är vackert. För ett par år sedan var det ju tribeln som gällde, den kanske kommer tillbaks vad vet jag? Man kanske skulle sätta en i svanken, så man har den liksom! Min flickvän har en där så varför skulle inte jag ha den!?

Hur ser framtiden ut för Sveriges bästa Barista?
Som det ser ut nu kommer jag i september att flytta till London. Världsmästaren bor bland annat där och så har jag lite andra kontakter. Känner verkligen för ett litet miljöombyte. Att få känna på kaffekulturen där, känns väldigt spännande, speciellt då det är up and comming i just London och kaffekulturen växer sig starkare och starkare, så London nästa helt enkelt.

Berätta hur det var att vinna Barista SM
Jag tävlade 2007 och då vann jag i Göteborg och fick mersmak. Tog dock en paus 2008 för att sedan komma tillbaka 2009 och ta hem allt från Göteborg till finalen i Stockholm! Det var en riktigt skön känsla, det var grymt, riktigt schysst!

Hur var det att tävla i VM i Atlanta, USA?
Jo, tre veckor efter SM i Sverige åkte vi över till staterna, tränade mycket innan men det var några småtabbar som gjorde att jag inte kom till final. Men av det 52 länderna som tävlade placerade jag mig på en helt OK plats.

(Vi råkar veta exakt vilken placering det blev och det var verkligen inte fy skam, gå in på Beige.se för att läsa mer)


Senaste kommentarerANNONSERA?