Klipp dig hos Fritzi’s Hair Parlour

Text av Tobias Martinsson Foto av Tobias Martinsson

Vi mötte upp med Göteborgs fräckaste hårsalong och dess grundare Rebecka Nord om livet, hennes tatueringar och för att fråga nyfikna frågor om hennes rockabilly-aktiga hårsalong Fritzi’s.

Hej Rebecka, vem är du?
fritzis rebecka 021 Klipp dig hos Fritzis Hair ParlourJag började att utbilda mig till frisör på Burgårdens Utbildningcenter hösten -99. Då hade jag gått ett år innan på konst och-formlinjen på Schillerska. Kände att det inte skulle resultera i något vettigt och det året spenderades nog mer på caféer än i lektionssalar…

Jag och min syster var ofta hårmodeller i högstadiet, och jag experimenterade mycket och gärna med mitt eget hår med mer eller mindre lyckade resultat. Jag har alltid varit väldigt kreativ, konstnärligt lagd, och kände att frisör kunde vara ett passande yrke för mig, så jag bytte linje. Jag gick ut frisörskolan våren -02, och blev anställd på en salong i Vasastan, där jag efter ca 6 månader avancerade till egen företagare och började att hyra en stol. Efter fyra och ett halvt år på den salongen kände jag att det var dags att röra på mig. Jag ville arbeta i en miljö där jag trivdes bättre, ett ställe där jag kunde spela den musik jag gillade och representerade de frisyrer jag ville skapa, utan att någon rynkade på näsan.

Vad ledde upp till beslutet att starta eget och hur kom det sig att det blev Fritz’s och hela det tänket?
I brist på salonger i min smak, bestämde jag mig för att öppna eget helt enkelt! Efter mycket svett och tårar öppnade jag till slut min lilla salong, Fritzi’s Hair Parlour hösten -06. Salongen är inredd i 50- och 60-talsanda och med namnet ville jag få tankarna till de amerikanska hårsalongerna från den tiden. Fritzi är faktiskt mitt förstanamn, jag funderade på Becky’s ett tag, men det förstnämda kändes mer originellt.
Det första året jobbade jag ensam som frisör. Efter ca ett år kom Kristin till salongen, världens goaste tjej och en väldigt duktig frisör, och blåste lite extra 60-tal i stället! Businessen rullar på bättre och bättre och i maj i år fick vi även ett uppskattat tillskott i form av Göteborgs coolaste barberare, Tobbe alias Big T.

Känner du av att du har blivit nischad till en viss sorts kunder eller vågar sig gemene man in i salongen?

Kundkretsen är stor och väldigt varierande. Salongen har ju stilmässigt en viss nisch, men alla är välkomna, oavsett stil och ålder. Det finns inte mycket vi inte gör, man får göra det bästa av konstiga förslag, försöka övertala kunden om man tror att det kommer se ut som skit helt enkelt och ge andra förslag! Det är viktigt att både kunden och vi blir nöjda med arbetet, annars funkar det inte i längden.

Vi är sjukt nyfikna på dina tatueringar, skulle du kunna berätta lite om dem?
Jag började att tatuera mig hos min bror (Karl Nord RebTa’2s) när jag var 19 år. Han gick då som lärling på en studio i Majorna och jag anmälde mig mer än gärna som försökskanin! Min första tatuering blev-bortsett från en misslyckad tatuering jag gjorde på mig själv när jag var 16- en stilren Jolly Roger dödskalle mellan skulderbladen. Jag var väldigt nervös, spände mig och glömde att andas. Jag var nog nära att svimma vid ett tillfälle, men till slut satt den där och det var en jäkligt skön känsla. Kändes väldigt modigt, och samtidigt fick jag världens ångest… Vad hade jag gjort? Skulle den sitta där hela livet?  Det kändes fel men ändå helt rätt. It feels good to be bad ibland antar jag…

Jag har alltid varit fascinerad av tatueringar och det känns extra roligt och betydelsefullt att få dem gjorda av min bror. Han förstår vad jag vill ha och kommer alltid med egna tankar och idéer som är bättre än de jag hade från början. I början spenderade jag många timmar i stolen varje månad och fyllde i något eller kom med något nytt motiv!  Nu blir det lite mer sällan, det börjar bli lite ont om plats, så jag väljer nog motiv med lite mer omsorg.

Har du någon personlig favorit bland dina tatueringar och vad får du för reaktioner i jobbet?
Jag har nog ingen egentlig favorit, jag är nöjd med alla på olika sett. För det mesta uppskattar mina kunder mina tatueringar, själv tänker jag nästan inte på att jag har dem längre. Visst får man mycket kommentarer, men det är väl oundvikligt. Positiva reaktioner och lite extra uppmärksamhet är ju alltid smickrande. Mina tatueringar representerar det som är betydelsefullt i mitt liv, familj, händelser, upplevelser och insikter, men med humor och lite ironi i motiven. Jag är nöjd och stolt över dem och jag bär dem med mig vart jag än går!

Besök Fritz’s Hair Parlour på deras hemsida eller ring och boka tid på 031-7112610
Adress: Lilla Risåsgatan 23, Göteborg

Senaste kommentarerANNONSERA?