En jazzmusikers bekännelser

Text av Axel Johansson Foto av Tobias Martinsson

Om du någonsin varit på en av Nefertitis jazz jamsessions den senaste tiden har du nästan tveklöst fått se och höra den begåvade gitarristen Fredrik Rixman visa vad han går för. Han har spelat på många av Göteborgs olika jazzklubbar, men det som gör Fredrik till lite av en speciell jazzmusiker är hans många och detaljerade tatueringar. En musiker med tatueringar tänker du, det låter ju inte jätte ovanligt?

Hur fick du ditt musikintresse?
fredrik mellan En jazzmusikers bekännelserDet kommer nedärvt från min far och min farfar och hans far var också musiker. Det ligger genetisk. Det var oundvikligt!

För att få det på papper: Vad är hos dig den främsta musikstilen?
Jag är 100% jazzmusiker men gillar allting som är förknippat med svart musik, förutom ny hiphop och ny RnB. Fast det är inte musik ändå…

Du går emot strömmen skulle man kunna säga?
Jag är one of a kind! Skämt å sido, nej absolut jazzmusiken är en musikstil vars primära mål är att ständigt förändras och utvecklas. Väldigt kreativt och för mig som är en kreativ person passar det mig alldeles utmärkt.

Har du läst någon utbildning för att få lite hjälp på traven?
(Ähum) Tre år musikgymnasiet, två år folkhögskola jazz och tre musikhögskola i Malmö på Jazzmusikerlinjen.

Hur ser det ut för din musik i dessa mörka tider som man säger?
Efter som man inte håller på med någonting vare sig kommersiellt eller mainstream så, eller för att jazzen alltid varit en undergroundrörelse som har kämpat mot strömmen så har den varit lika aktiv som den är inaktiv oavsett finanskris eller inte, för som jazzmusiker har du redan bestämt dig för att leva fattigt och ser dig själv mer som en musikalisk konstnär snarare än nån som försöker livnära sig. Spelar du jazz gör du det för att du måste, inte för att bli rik.

Du menar du kanske inte ett direkt mål förutom att utvecklas personligt, eller?
Det finns ju alltid ett mål hos alla som håller på med jazzmusik och det är självklart att man skall få möjligheten att bli upptäckt i så stor skala som möjligt för att kunna spela och livnära sig på sin musik. Men även dom största svenska jazzmusikerna idag, kämpar med att få pengarna att gå runt. Målet är att musiken skall finnas i mitt liv hela tiden men musiken eller min framgång jag jobbar för min egen del. Jag jobbar för musikens skull.

Nu till dina tatueringar som även dom är en del av ditt musikliv, berätta!
Mitt tatueringsintresse föddes i 15-årsåldern, och då på den tiden var jag -precis som alla andra- intresserad av att skaffa en tatuering oavsett vad för motiv. Min mor tyckte väl att det var en dum idé att ha en örn som satt på en Harley Davidsson och hon förklarade det för mig på ett sätt som gjorde att jag höll med henne. För det första sa hon också att jag inte fick tatuera mig förens jag var arton så jag kunde ju lägga ner. När jag väl tillslut blev arton började jag fundera och då hade jag spelat gitarr aktiv i 2-3 år, och när jag fyllde 19 tror jag att det var då hade jag skaffat min första riktigt bra gitarr. Jag var helt förälskad i den och den finns fortfarande kvar i min ägo. Då valde jag att tatuera den på min högra överarm med den käcka grejen att jag skrev mitt eget namn i “fenderstil” efter som att det var en Fendergitarr. Det är väl min ända ungdomssynd i tatueringsväg, men ändå ett bra statement. Även en bra begynnelse på mina musiktatueringar.

Kommande tatueringar sen har varit helt musikrelaterade för att jag har aldrig kunnat känna att jag har kunnat relatera till tatueringskonsten.. alltså dess olika motiv som finns, allt från den svenska fornnordiska kulturens motiv till Maja till Old school. Trots att jag tycker allt är väldigt vackert kände jag att jag skulle kunna se tillbaks på mina tatueringar när jag är 70 och känna att de fortfarande är relevanta. Så då blev min.. jag minns inte riktigt vilken min andra tatuering var men jag tror att det var A love supreme, texten som jag skrivit med “gangsterstil” på höger underarm. Det är skivnamnet på en skiva med John Coltrane. Enligt mig världens bästa skiva! Typsnittet är väl ganska ironiskt för att det ser gangster ut men så är det ett väldigt kärleksfullt budskap. Det återspeglas ju sen i vad jag tror var min tredje tatuering och det är även min lite gangsteraktiga tatuering på magen. Det är min ända sådär ironiska tatuering, det var också för att dissa alla dessa whitekidsen som springer runt med hip hop tatueringar på magen precis som 50 cent och tror att dom är gangsters. Då var det att skriva jazz tyckte jag, brilljant. Den är väldigt populär på stränder på sommaren!

Min fjärde tatuering var ju då som är min favorittatuering som jag gjorde på min vänstra underarm som är med texten “mind over matter” som symboliserar Miles Davis tänk på musik. Att anden kommer före det materiella, med det menas att det spelar ingen roll vad du använder för instrument eller verktyg, musiken skall komma inuti ifrån. Det porträttet är en 70-tals bild som är väldigt, väldigt berömd.

Sista tatueringen är Joe Hendersson, han är väl nästan okänd för allmänheten. En kille som blev känd efter sin död. Bilden är från hans senare del i karriären. Härligt gråhårig. Den tatueringen gjorde faktiskt på en sittning på en tatoomässa. Så, ja allt har med musik att göra på nåt sett!

Har du någon/några fler tatueringar på gång?
Ja, lite olika tankar men ingenting jag tänker stressa fram.. Jag skulle väl vilja tatuera bort “Fredrik” på gitarr tatueringen för jag känner att som30-åring är det kanske inte det roligaste att ha trots att jag heter det.. Jag vet ju vad jag heter nu.
Jag skulle vilja skaffa ett necklace som det kallas som går från ena nyckelbenet som ett halsband upp till andra nyckelbenet. Men har absolut ingen aning om vad det skulle vara för något motiv eller så. Vet bara att jag skulle tycka det var snyggt. Sen har man ju många andra idoler som man skulle vilja tatuera men man får ju se till att det inte blir pajigt.
Vänsterarmen skulle jag vilja göra om till en hel arm och fyll ut men det skall ju också ske naturligt så att de två jag redan har där inte försvinner i någon röra. Men än så länge väntar jag, villa hålla det ganska clean tills jag kommer på den bästa idén. Kanske ett hjärta där det står mor..men det får vi se.

Har du något annat roligt att berätta om med dina tatueringar?
Det som jag kan berätta är att Miles Davis gaddningen har vunnit en tävling här i Göteborg, på tattoomässan. Den vann “Best realistic” och min Joe Hendersson som då gjordes på en sittnig vann “Best of show” eller om det var “Best of the day”. Men jag har tre pokaler hemma.. jag tror Miles har vunnit två och Joe ett pris.

Jag vill även pusha för den som gjort mina tatueringar! Han heter Johan på Evil Twins Heavenly INK Tattoo i Helsingborg. Han har gjort samtliga tatueringar förutom min första tatuering, den gjordes av hans kollega Max. Evil twins är den bästa studion so vitt jag vet i Sverige när det kommer till tekniska tatueringar med japanska motiv och liknande.

Några sista ord innan vi avslutar?
Tatuera aldrig en tatuering, tatuera någonting du vill bära med dig resten av livet. Annars är du en tölp.

(Speciellt stort tack till MUG som lånade ut sina lokaler till oss för denna intervju!)

Besök MUG här
Evil Twins Tattoo

Senaste kommentarerANNONSERA?